Aktuális

Matematika háziverseny

Büszkeség az arcokon! Matematika háziverseny eredményhirdetés!
Matematikában tehetséges tanulóink ebben a tanévben is összemérték tudásukat a hagyományosan megrendezésre kerülő iskolai matematika versenyen. Az idei feladatok gondolkodásra késztették a versenyzőket, erősödött az önbizalmuk a logikai feladatok megoldása során.
Minden résztvevőnek szívből gratulálunk! Köszönet a szervezőknek! 
2. évfolyam
I. helyezett Juhász Zsófia 2.a               8 pont
II. helyezett Jónás Levente   2.b           6 pont
III. helyezett Hutás Heidi  2.b                5 pont
3. évfolyam 
I. helyezett Horváth Szilveszter 3.b    27 pont
II. helyezett Rubóczki Szabolcs 3.a    26 pont
III. helyezett Kácsor Nóra 3.a             25 pont
4. évfolyam 
I. helyezett Labanics Eszter 4.a         19 pont
II. helyezett Makszim György 4b        18 pont
III. helyezett Gyurcsán Szofi 4.b        12 pont
5. évfolyam 
I. helyezett Maros Hanna Leila 5.a    17 pont
II. helyezett Potoczky Lilla 5.a           16 pont
III. helyezett Grexa Fanni 5.a            15 pont
6. évfolyam
I. helyezett Drahos Hanna 6.a          15 pont
II. helyezett Papp Lara 6.b                13 pont
III. helyezett Törpényi Dominik 6.b    12 pont
7. évfolyam
I. helyezett Magyar Zalán 7.a            17 pont
II. helyezett Marcsek Emma 7.a        16 pont
III. helyezett Révész Emma 7.b         14 pont
8. évfolyam
I. helyezett Laborczi Noémi 8.a         12 pont
II. helyezett Balogh Brúnó 8.a           10 pont
III. helyezett Veres Bence 8. b            6 pont


Olvasóvá nevelés a tehetséggondozó programon belül.

Az olvasóvá nevelés és a tehetséggondozás keretében a 3. a osztály tanulóinak a nyári szünetben egy izgalmas magyar ifjúsági regényt: Nyulász Péter - A fürdők réme című könyvét kellett elolvasniuk, megismerkedve a mű szereplőinek kalandjaival. A nyári olvasmányélmény után az osztállyal közösen készítjük a regényhez kapcsolódó olvasónaplót felelevenítve az olvasott kalandokat. Ám az elmúlt hónapban egy izgalmas projekt feladatot is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek, amelynek kapcsolódnia kellett a történet szereplőihez. Nagyon szépen kivitelezett és igényes alkotások készültek az egyéni, páros és csoportos munkák nyomán. Izgalmas társasjátékokat, plakátokat, órarendet, mesekötényt, memóriakártyákat, színezőket és képregényeket mutattak be a gyerekek a projekt zárásaként. 

Első Adventi gyertyagyújtás

Kedves Szülők és Gyerekek!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a Kossuth térre 2022. 11. 27-én vasárnap 16.30-kor kezdődő városi első adventi gyertyagyújtásra, melyen közreműködnek az evangélikus oktatási intézmények diákjai. Iskolánk Varázs Színpad színjátszó csoportja is műsort ad, melynek címe –„Karácsonyvárás”.

Ünnepeljünk együtt!

4. a osztály a pályaorientációs napon

A 4. a osztály a pályaorientációs napon a Tűzoltóságra tett látogatást.

LEGO pályázat

A legozás minden gyerek kedvelt tevékenysége, mely a kellemes időtöltés mellett fejleszti a kreativitást és az alkotó képzeletet. A 3. a osztály rendszeres pályázója és résztvevője a Lego Gyár által kiírt képépítési projektnek. Ismét szép alkotások születtek a szorgos kezek nyomán. A játékos feladat teljesítése után örömmel vették birtokba a gyerekek a Lego gyár ajándékait.

Pályaorientációs nap

Intézményünkben minden évben programot szervezünk a továbbtanulás támogatása érdekében. A pályaorientációs napunkon minden osztály látogatást tesz egy szakgimnáziumban, egy technikumban és szakképző iskolában, vagy egy vállalatnál, ahol az adott szakmával és munkahellyel ismerkedhetnek meg tanulóink.  
Idén a 3. a osztály tanulói a VIZITERV-nél tett látogatásuk során érdekes információkkal gazdagodtak az árvízvédelem, a vízgyűjtő gazdálkodás, a vízkészlet-gazdálkodási, környezetvédelmi és vízminőségi feladatok ellátásának témakörében. 

4.a és az 5.b osztály diákjai a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnál jártak. A tanulók bepillantást nyerhettek ennek a veszélyes de felelősségteljes szakmának a rejtelmeibe. 
Kipróbálhatták a Tűzoltóságon található eszközöket és egy próbariasztás szemtanúi is lehettek. 

A 6. A osztály két lehetőséggel is élt. A BEST FM rádiónál tett látogatásuk után a Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola Apagyi tangazdaságát keresték fel. 

A 7. b osztály tanulói a MÁV csoportnál jártak. Megtekinthették a forgalomirányítás kulissza titkait és még az utasok tájékoztatásában is részt vettek a hangosbemondó segítségével. 

A 8. a és b osztály diákjai a Bánki Donát Műszaki Technikumba látogattak, ahol a tanműhelyekben láthatták az ott tanulók szakmai képzését. Külön felhívták a diákok figyelmét arra, hogy az idegen nyelv kommunikációs szinten történő használata mindig emeli a szakmunka értékét.  

A többi osztály is vidám hangulatban ismerkedett a munka világával.

Obsitos Julika 7. c osztályos tanuló országos sikere

Szívből gratulálunk Obsitos Julika 7. c osztályos tanulónak, aki a HEBE Kft. által meghirdetett Hello Summer! országos angol nyelvi projektversenyén Junior-1 (A2) szinten egyéni versenyzőként 2. helyezést ért el, gyönyörű munkájával.

Földóvók tehetségkuckó

A Földóvók tehetségkuckó biológia szakköröseivel az Év természetfotósa kiállításon jártunk a Váci Mihály Kulturális Központban. Itt megismerkedhettünk azzal, milyen technikákkal, nehézségek árán készítenek egy-egy gyönyörű fotót a fényképészek.

Angol nyelvű előadás a tudatos internethasználatról

Intézményünk Angol Két Tanítási Nyelvű 7. é s 8. évfolyamos tanulói, angol nyelven előadást hallgathattak meg a tudatos internethasználatról.  
Pintér Balázs a budapesti Amerikai Nagykövetség Youth Council csapatának tagja gyakorlati előadásával betekintést nyújtott a megfelelő biztonsági lehetőségek használatába a közösségi média platformokon. A diákok gyakorlatban is megnézhették, hogy milyen veszélyt jelentenek a gyenge jelszavak, a nem elővigyázatos internet használat, valamint a fizikai eszközök helytelen használata.
A tartalmas előadás után kérdéseket is feltehettek a tanulók. 
A Youth Council fiatalokból álló csapat, akik a fiatalokra fókuszálló programok szervezésével, valamint tanácsadói munkával szolgálnak a nagykövetségnek, politikától mentes ifjúsági ügyekben. 
https://hu.usembassy.gov/education-culture/youth-council/

Erőművek éjszakája

Iskolánk is csatlakozott az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényéhez, az Erőművek éjszakájához. A 122 éves Nyíregyházi Erőművet látogattuk meg a Tiszavasvári úton iskolánk lelkes csapatával, ahol a Tehetséggondozó programban részvevő kémia szakkörösökhöz csatlakoztak még tanulók.

Az épületkomplexumon belül a Kombinált Ciklusú Erőművet (a zöld épületet) nézhettük meg. Ámulatba ejtett minden diákot és tanár nénit is, amit ott láthattunk, hallhattunk. Az üzemlátogatás után ajándékokat is kaptunk. Köszönjük a lehetőséget a Nyíregyházi Erőműnek!

Szervező és kísérő tanár: Nagyné Farkas Ibolya.

VegyÉszbontók Kuckó program

Természettudományos előadások, fizikai kísérletek iránt érdeklődő hetedik és nyolcadik évfolyamos diákjaink a Szalay Sándor Emléknapon vettek részt, amit az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium szervezett. A gimnázium minden évben megemlékezik egykori diákjáról, Szalay Sándor fizikusról.  
Ez a nap tehát a fizikáról szólt: megismerkedtünk a „konyha fizikájával”, a forgómozgás dinamikájával. A repülés elméletét érdekes kísérleti bemutatón keresztül élveztük. Dr. Gyürky György előadásában meghallgattuk a „Csillagok, a természet erőművei és vegykonyhái” című előadást. 
Az emléknap programjához iskolánkból két nagyon ügyes vállalkozó kedvű tanuló  is csatlakozott. A „Varázshenger” című fénytani kísérletet Török Lotti és Bor Annamária 8a osztályosok mutatták be. Nagyon ügyesek voltak!
A VegyÉszbontók  csapata nagyon jól érezte magát ezen a napon, amit az is bizonyított, hogy a kísérletekhez felkért önként jelentkezők között szerepeltek.
Köszönjük a felkészítést Szolnoki Enikő tanárnőnek. 

"Múltunk a jövőnk" diákrendezvényen a 2. a osztály

A megyeháza nagytermében megrendezett eseményen a Burattino bábszínház műsora és a kézműves foglalkozás mellett tanulóink városunk és megyénk szépségeiről, természeti értékeiről hallgathattak interaktív előadásokat.

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Iskolánk 5.a. és 6.a. osztálya részt vett a Nyírerdő Zrt. által szervezett, „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programon. A 2 órás, 5 állomásból álló túrán repült az idő, hisz sok érdekes, új információhoz jutottak tanulóink, mely során fát is ültettek. Az eseményen ott voltak iskolánk Tehetséggondozó programjában részt vevő  diákjai is.

Hősképző

A Megyei Vöröskereszt és a Móricz Zsigmond Megyei es Városi könyvtár szervezésében "Hősképző - elsősegély a gyakorlatban" című rendezvényen jártak iskolánk tehetséggondozó programjában részt vevő tanulói.

A Magyar Népmese Napja

Szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – A népmese napja.

Ebből az alkalomból intézményünk rajzpályázatot hirdetett a tanulók körében "Az Óperencián túl... címmel. 

A csodás alkotások az iskola aulájában tekinthetők meg.

Az alsós tanulók pedig pénteken interaktív bábelőadáson vehettek részt a tornateremben.

Köszönjük valamennyi pedagógusnak a segítséget, Csirike néninek pedig a lelkes szervezést.

A rajzverseny eredményei: 

1-2. osztály

Kovács Borbála 2.a osztály  1. helyezés

Stekler Izabell 2.b osztály  2.helyezés

Jármezei Patrícia Júlia 2.b osztály  3. helyezés

Szabó Hanna 2.b osztály  különdíj

Pócsi Marcell 1.a osztály  különdíj

Bacskai Maja 1.b osztály  különdíj

3-4. osztály

Fábián-Leskó Adél 3.b osztály  1. helyezés

Molnár Nikolett 4.b osztály  2.helyezés

Szaszala Dóra 3.a osztály  3.helyezés

Kocán Anna Csenge 4.a osztály   különdíj

Labanics Eszter 4.a osztály   különdíj

5-6. osztály

Sipos Fanni 5.b osztály  1.helyezés

Tóth-Mikita Emma 6.a osztály  2.helyezés

Orsó Renáta 5.b osztály  3.helyezés

Lakatos Botond 6.a osztály   különdíj

7-8. osztály

Orsó Nikolett 7.a osztály  1. helyezés

Papp Kincső 8.a osztály  2.helyezés

Nagy Hanna Boglárka 7.c osztály 3. helyezés

Megemlékezés az Aradi Vértanúkról

Intézményünkben minden évben megemlékezünk az aradi vértanúkról, akiket szabadságharc bukása után végeztek ki. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. 

Ezen a napon az iskola aulájában felállított emlékfal előtt az osztályok leróják kegyeletüket egy szál fehér virág elhelyezésével és gyertyagyújtással.

Állatok Világnapja

Iskolánkban idén is megrendezésre került az Állatok Világnapja. Ez a nap az állatok szeretetére és védelmére hívja fel figyelmünket, azonban a hétköznapokban sem szabad elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. Éppen ezért igyekeztünk színes programokkal emlékezetessé varázsolni ezt a napot tanulóink számára.

A napot közös felvonulással indítottuk, melyre tanulóink magukkal hozhatták kutyusaikat és egy kellemes reggeli sétát tettünk.

Az alsós tanulók a Goodboy tréning engedelmességi és ügyességi bemutatóján vettek részt.

Az 5-6. évfolyamosok az Állatbarát Alapítvány előadását hallgathatták meg, melynek témája a felelős állattartás volt.

7-8. osztályosaink pedig Nagygyőri Anna önkéntes madármentő munkájával ismerkedhettek meg.

A napot színesítette még az Állati Olimpia, meg persze a játékos feladatok, interaktív kvízek is, hogy tanulóink egy igazán izgalmas napot tudhassanak maguk mögött.

Tehetség nap

Iskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra. A már működő és újonnan induló tehetségkuckókban személyre szabott figyelmet, támogatást és segítséget kapnak meg tanulóink a tehetségük kibontakoztatásához, versenyeken való sikeres szereplésükhöz. Ennek szellemében került megrendezésre szeptember 28-án a „Tehetség nap” elnevezésű rendezvényünk, mely során a gyerekek különböző művészeti ágakban, idegennyelv és természettudományos területen próbálhatták ki rátermettségüket. A nap célja a gyermekekben rejlő tehetségígéretek megfigyelése volt. Iskolánk minden pedagógusa lelkesen munkálkodott azon, hogy tanulóink számára ez egy rendhagyó és izgalmas nap legyen!

Mesemondás a Népmese Napja alkalmából

Nádasdy-Nagy Mátyás 3. a osztályos tanuló a népmese napja alkalmából evangélikus óvodánk Búzaszem csoportjába látogatva egykori ovis társait örvendeztette meg mesemondásával. A kicsik csillogó szemmel és nagy figyelemmel hallgatták a mesét és nagyon örültek a 3. a osztály által készített báboknak is, melyet Matyi adott át nekik osztálya nevében.

Kerékpártúra

Második alkalommal szerveződött kerékpártúra kollégáknak.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét a Bokortanyák útvonalán haladtunk végig, most 30 km távot teljesítve.

Nyíregyháza és a város történetéhez szorosan hozzátartozó bokortanyák világáról hiteles információkat kaptunk Bácskainé Dr Pristyák Erikától, aki a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének docense. Az Evangelikus Egyházhoz tartozó kötödések és történetek is gazdagították az előadást.

Köszönjük a történeti bemutatást.

A túra során számos értéket láttunk és a csodás napsütésben a természet is sok látnivalót biztosított.

Külön köszönet Éles Viktória tanárnőnek a szervezésért.


Utazó planetáriumban a 3. a

Az Utazó Planetárium „Mesél az ég-Karnyújtásnyira az Univerzum” című izgalmas előadásán járt iskolánk 3. a osztálya. Az érdekes és látványos előadáson a Világegyetem csodáival ismerkedhettek meg a gyerekek.

Nemzetközi Ásványbörzén a tehetséggondozó program diákjai

A tehetséggondozó programhoz kapcsolódóan elsőként a XXXVI. Nemzetközi Ásványbörzén vett részt iskolánk 25 tanulója. Lehetőségük volt megcsodálni a természet gyönyörűségeit, érdeklődni a helyi ásványtársulat tagjaitól és persze vásárolni.

Szervező és kísérő tanáruk: Nagyné Farkas Ibolya

Becsengettek

Szeptember 1-jén iskolánk újra megnyitotta kapuit, ünnepélyes tanévnyitóval indítottuk a tanévet az evangélikus nagytemplomban, melynek során az első osztályosok áldásban részesültek.

Részletekért katt a linkre: https://youtu.be/2GK6AvZPLww

Megújul intézményünk több mint 100 éves műemlék díszterme

Intézményünk komplex felújítási programba kezdett. Ennek első eleme a díszterem rekonstrukciós helyreállítása,mely az 1890-es évek végén épült. A leírások szerint nagyon díszes ünnepi alkalom volt ez Nyíregyháza város és az evangélikus egyházközség életének történetében is.

Az épületet még Alpár Ignác tervezte, ma pedig már Nyíregyháza egyik műemléke. A korszerűsítés részeként többek között megújul a külső homlokzat és beltéri munkálatokat is terveznek. A beruházást az egyház támogatja.

A termet már többször átfestették, de az eredeti festés feltárása még nem történt meg. Jelenleg restaurátor festők azon dolgoznak,hogy a lehető legszebb és legeredetibb állapotba kerüljön helyreállításra a díszterem, miközben megoldják a terem hűtési és fűtési és elektromos hálózatának korszerűsítését. A korhű mintázatok feltárása miatt arra kérünk mindenkit, hogy akinek bármilyen fényképe vagy dokumentuma van a díszteremről a korábbi évtizedekből, keresse fel iskolánkat és segítse a munkálatokat.

Az eseményről intézményünk vezetőjével Kocsisné Sárossy Emőkével készült riport a Városi Televízióban.