Aktuális

Állatok Világnapja

Iskolánkban 2021. október 8-án tartottuk meg az állatok világnapját. Ez a nap körülöttünk lévő természet, élőlények szeretetére, védelmére hívja fel figyelmünket.

A világnap alkalmából számos élménydús programban lehetett része kicsiknek és nagyoknak egyaránt.Engedelmességi bemutatót láthattak a Rosszcsont Kutyakiképző Iskola jóvoltából, meghallgathatták Fábián Enikő kutyakozmetikus előadását az otthoni kutya- és macskaápolásról, Dr. Bulyáki László a felelős kisállattartásról tartott előadást, de volt légpuskás lövészet és vadászkutya bemutató is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vadászkamara és Vadászszövetség jóvoltából.

A napot színesítette még interaktív kvíz, plakát készítés, kézműves foglalkozás és állati vetélkedők minden évfolyam számára.

A korábban meghirdetett pályázatok eredményhirdetésére is sort kerítettünk, természetesen idén is csodaszép kiállítást sikerült összehozni a beérkezett alkotásokból, mely most aulánkat díszíti.

Ezúton szeretnénk megköszönni az Állatbarát Alapítvány nevében a rengeteg adományt, mely már el is jutott a gazdátlan kutyusok és cicusok menhelyére!

Szalay Sándor Emléknap

Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium ebben a tanévben is meghívta diákjainkat az évről évre megrendezésre kerülő Szalay Sándor emléknapra.
Dr. Szalay Sándor a gimnázium egykori diákja volt, Kossuth és Állami Díjas fizikus. Örömmel éltünk a lehetőséggel, hiszen itt minden alkalommal érdekes előadásokat hallhattunk, látványos kísérleteket nézhettünk. Azért is élményszerű ez, mert a meghívott előadók mellett minden alkalommal gyerekek is szerepelnek, ami példaértékű lehet a mi tanulóink számára.

Az idei témák: a hajózás fizikája, klímaváltozás és azok okai, csillagászati távolságmérések.

Sok érdekes dolgot tanultunk, jól éreztük magunkat.

Szolnoki Enikő

matematika-fizika szakos pedagógus


Idősek Világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁvá. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek –önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával.
Intézményünk diákjai hangszeres zeneművek bemutatásával köszöntötték az időseket az Evangélikus Nagytemplomban.

Zenei Világnap

"A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." Kodály Zoltán
Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben emelte, október 1-jét a ZENE VILÁGNAPJA rangjára.
Intézményünk is évek óta csatlakozott tehetséges tanítványaink hangszeres bemutatójával és az énekkar előadásával ehhez a jeles naphoz.
Evangélikus Nagytemplomunk mindig méltó otthont adott ennek a világ minden pontján megünnepelt eseménynek.
Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet és segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Jutalmak a LEGO kockashop jóvoltából

A Magyar Népmese Napja alkalmából a Lego játékbolt támogatásával azok a tanulók is kaptak ajándékot, akik a legszebb rajzokat készítették, de helyezést nem értek el. A gyerekek nagyon örültek a játékoknak, köszönet érte a LEGO kockashop csapatának.

A bolt termékei ezen a honlapon tekinthető meg.

https://kockamano.hu/

A vértanúk emlékezete - Október 6.

Hagyományainkhoz híven az idén is megemlékeztünk iskolánkban az aradi vértanúkról. 

Az első órában a tanulók egy kisfilmet nézhettek meg, melyben megismerkedhettek a szomorú nap előzményeivel is. 

Ezt követően az osztályok egy szál virággal és gyertyagyújtással tisztelegtek a hős tábornokok emlékének az erre az alkalomra készített emléktábla előtt.

Kutatók éjszakája és Testünk a csoda kiállítás

Iskolánk idén is képviselte magát a már 15. éve megrendezett Kutatók Éjszakáján a Nyíregyházi Egyetemen.

Testünk a csoda című interaktív kiállításon 35 fő tanulóval vettünk részt a Váci Mihály Művelődési Központban. A gyerekek nagy örömmel, érdeklődéssel vetették bele magukat az eszközök kipróbálásába.

Erdők hete - „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Osztályunk sikeresen teljesítette a Nyírerdő Zrt. és a Pál Miklós Erdei Iskola által meghirdetett 1100 méter hosszúságú erdei túrát. Sok tanulási és megfigyelési lehetőséget nyújtott számunkra a friss erdei levegőn tett kirándulás. Tudásunkról és ügyességünkről is számot adhattunk az egyes állomásokon, ahol erdészek tartották bemutató előadásaikat és foglalkozásaikat. Az erdei környezetben elhelyezett öt állomáson ismerkedhettünk meg a fakitermelés folyamatának lépéseivel. Végig követhettük a fák útját a megjelöléstől, a kitermelés és szállítás utáni felhasználásukig. A makk ültetéssel arról is gondoskodtunk, hogy az erdő újra éledjen a fakitermelést követően. A 2021-es év fáján elhelyeztük iskolánk levélnyomatát is. Túránk végén sok új és érdekes ismerettel gazdagodva mondtunk egyenlőre búcsút a Sóstói erdőnek. Hamarosan visszatérünk és megnézzük, hogy növekednek-e az általunk elültetett kis csemeték.

2. a osztály és Frankné Somogyi Zsuzsanna osztályfőnök

Teremtés hete

Hazánkban 13 éve ünnepeljük a Teremtés hetét, melyhez az idei évtől iskolánk is csatlakozott. Egyre fontosabb felhívni a környezetünkben élők figyelmét arra, hogy éljünk környezettudatosan, óvjuk a teremtett világ szépségét és törekedjünk a nevelésünkben is átadni a következő generációnak mindazt az értéket, amit a teremtésben kaptunk.

Idén Szeptember 26. - Október 03. közötti hét során szervezett teremtésre irányuló lelki alkalmakkal, tulipánhagyma ültetéssel és rajz kiállítással készültek iskolánk diákjai és az óvodánkba járó kisgyermekek pedagógusaik vezetésével. A gyermekek kezei közül szebbnél szebb alkotások kerültek ki, melynek szakmai vezetője Eklerné Vass Mária tanárnő volt. A természettudományos tantárgyak képviseletében Farkasné Nagy Ibolya tanárnő vezetésével is készültek olyan alkotások, melyek gondolkodásra indítják az embert a természet megóvása, védelme érdekében. Az intézmény óvodájában minden kicsi gyermek kapott egy tulipán hagymát, melyet közösen magas ágyásokba ültettünk. Várjuk, hogy tavasszal gyönyörködhessünk majd a csodában. Lám, milyen fenséges, hogy az elültetett mag és hagyma életre kell és teremni fog. Mindegyik mag és minden hagyma a neki megfelelő módon, a belé kódolt információnak megfelelően.

Ilyen csodálatos Isten teremtett világa! Legyünk mi magunk is a helyünkön benne, gondoskodva mindarról, ami a mi saját felelősségünk!

Zsarnainé Urbán Nóra

iskolalelkész

Magyar Népmese Napja iskolánkban

Iskolánk közös meséléssel, rajzpályázattal és mesebeli hétpróba vetélkedővel ünnepelte a nagy magyar meseíró Benedek Elek születésnapját, a Magyar Népmese Napját.

Rajzpályázatunk támogatói:

Renomé Print Kft.

ANIMO Villamossági Kis és Nagykereskedés

Mesemondó verseny

"Mese, mese, mátka... " címmel rendeztek a Váci Mihály Művelődési Központban mesemondó versenyt, méltóképpen megemlékezve Benedek Elek születésének évfordulójáról és a népmese napjáról. A 2.a osztály nyolc tanulója képviselte iskolánkat ezen a rangos megmérettetésen. Szép eredménnyel tértek haza: Bánhidi Csenge Mária I. helyezett lett. Nádasdy-Nagy Mátyás és Pernyák Tamás mesemondását Különdíjjal jutalmazta a zsűri. Felkészítőjük: Frankné Somogyi Zsuzsanna

Riport a tanévkezdésről a Városi Televízióban

A Nyíregyházi Televízió forgatott intézményünkben és a tanévkezdésről beszélgetett intézményünk vezetőjével, Kocsisné Sárossy Emőkével. 

A teljes riport megtekinthető a linken. 

https://www.youtube.com/watch?v=VY25LuAIE6A

"Gondoltad volna?" Múzeumpedagógiai foglalkozáson a 3. b osztály

A Sóstói Múzeumfalu EFOP-os "Gondoltad volna? - Múzeumpedagógiai foglalkozások egy kicsit másképp" elnevezésű, pályázati kereteken megvalósuló foglalkozáson vettek részt 3. b osztályos tanulóink. Nagy örömünkre ebben a tanévben még két foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, amit a szülők is nagy lelkesedéssel támogatnak.

Állatok Világnapja pályázatok, versenyek

Rajzpályázat a Magyar Népmese Napjára


Tanévnyitó ünnepség 2021. szeptember 01.

A 25. jubileumi tanévnyitó ünnepi istentiszteletét a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség gyönyörűen felújított Nagytemplomában tartotta Szeptember 1-én.

A jelenleg fennálló járványügyi szabályozások miatt külön-külön lett megtartva a felső és alsó tagozaton tanuló diákok ünnepi alkalma. Az első osztályokban 59 kicsiny gyermeket köszöntöttünk. Iskolánk legfiatalabb tanulóinak osztályfőnökeik és a végzős nyolcadikos diákok kötötték meg intézményünk nyakkendőjét, ezt követően pedig személyes áldásban részesültek. A Palánta Sorsfordító Alapítvány jóvoltából, minden elsős tanuló ajándékba kapta a „Gyerekek Bibliája” című kiadványt.

Az áldásra az újonnan beiratkozott tanulók és iskolánk pedagógusai is előre jöttek az Úr oltárához.

Az évindító Igei üzenet középpontjában az imádság állt. „Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.” Jn 16,23b – hangzott János evangéliumából Jézus szava. Legyünk mi, evangélikus iskolába járó diákok és pedagógusok imádkozó emberek és imádkozó közösség, akik megtapasztalják annak erejét!

Az Igazgatói beszédben intézményünk vezetője által mindenki megszólítottnak érezhette magát.

Örömmel hallottuk, hogy iskolánk épülete folyamatosan épül és szépül. Jelenleg a díszterem restaurálása zajlik és reménység szerint a homlokzat is megújul ezt követően.

Mind az egyházközség és mind az intézmény Igazgatója megköszönte Vargáné Szerencsi Edit tanítói, nevelői munkáját, melyet több mint négy évtizeden át hűségesen végzett a gyermekek között. 

Hittel, reménnyel és örömmel a szívünkben indultunk a 2021/2022-es tanévnek. Őrizzen bennünket a mindenható Isten és kezeink munkáját tegye maradandóvá!

Zsarnainé Urbán Nóra
iskolalelkész

További képek az alábbi linken:

https://drive.google.com/drive/folders/1toD3QSLiyJ_6dptIDprP4geuhcFdNfaA?usp=sharing

Tanévkezdő csendesnapok a Túróczyban

Ép testben ép lélek? – címmel tartottunk Augusztus 29-31. között Pedagógus Csendesnapokat immáron 3. alkalommal. 

A számunkra két éjszakára szállást adó vadászkastély a Huták szívében csodálatos környezetben található.  Mindenkinek lehetősége nyílt, ha csak egy rövid kis időre is, a tanév kezdete előtt, elcsendesedni és töltekezni, egymással beszélgetni és Isten Igéjére figyelni. A természet szépségén keresztül is megérezhettük a teremtő Isten nagyságát és fenségét. A Nyíregyházi Gyülekezet lelkészein keresztül pedig hirdettetett az evangélium üzenete. Jn 6,63 alapján azt hallottuk „a Lélek az, aki életre kelt, a test nem használ semmit: azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet” – mondja Jézus. Máshol azt olvassuk a Bibliában: „A ti testetek a Szentlélek temploma…” 1Kor 6,19 Hogy is van ez akkor? 

Kimerítő tanításokat kaptunk ezzel kapcsolatban a lelkészek szolgálatain keresztül. Bemutatkozott, és szolgált közöttünk Horváth-Hegyi Áron a gyülekezet újonnan megválasztott parókus lelkésze, Dr. Kovács László Attila igazgató lelkész reggeli áhítattal, az egyházmegye esperese, Zsarnai Krisztián pedig esti áhítattal szolgált. A záró istentiszteleti alkalmat az intézmény lelkésze tartotta. Bozorády András az Emmaus Evangélikus Gyülekezet lelkésze „A covid okozta traumák lélekre gyakorolt hatása” címmel tartott előadást. 
Öröm volt, hogy a hétfői teljes napon sokan tudtak csatlakozni az intézmény óvodájából is. 

A tervezett kirándulásaink a rossz idő miatt elmaradtak, -csupán egy 4 fős lelkes csapat indult el a Sólyom-bércre a szakadó esőben - de cseppet sem bánkódtunk, mert elhatároztuk, jó lenne ide visszajönni, még esőben is gyönyörű itt minden! Csendesnapunkat a MEE Oktatási Osztálya által kiírt kulturális pályázat keretén belül elnyert támogatásából és intézményünk saját forrásából tudtuk megvalósítani. 

Reméljük, hogy nem szakad meg ez a szép hagyomány és jövőre is találkozunk, így is, ilyen formában is, kicsit kötetlenül!   
 
Zsarnainé Urbán Nóra
iskolalelkész

Nyári Erdei Iskola

A 3. a osztállyal a Real Osztálykassza segítségével eljuthattunk Márokpapiba, az erdei iskolába. Élményekben nem volt hiány! Köszönjük!
Kolosné Csesznák Orsolya 
osztályfőnök


Első idegen nyelv választása a 2. b osztályban / német - angol /

Német vagy angol nyelvet válasszak gyermekemnek 2. osztálytól? 

A 2020. január 31-én megjelent módosított Nemzeti alaptanterv rendelkezése szerint lehetőség van már 4. évfolyam előtt az első idegen nyelv oktatására.

Intézményünk, kihasználva a lehetőséget, a 2021-2022-es tanévben bevezeti 2. évfolyamon az idegen nyelv oktatását, a Természettudományos profilú 2. b osztályban is. 

A korai nyelvtanulásnak számos előnye van, melyet a szakavatott pedagógusok hozzáértő gondoskodással erősítenek majd.

Kisfilmünkben segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke az új tanévben kezdi az idegen nyelv tanulását.

Választható nyelvek intézményünkben a 2. b osztályban a német és az angol. 

Nyári tábor 2021 07.11-16. Pusztafalu

Intézményünkben minden évben nyári tábort szervez három lelkes pedagógus.
Szabóné Sipos Gabriella tanítónő, Szabó Károly és Novák Zsolt tanár urak vezetésével idén is Pusztafalu adott otthont a táborozóknak.
A 2021 07.11-16. tartó időszak ismét élményekben gazdag volt, tanítványaink megelégedésére.
Még az 50 km-es túrát is mindenki teljesítette.
A tábor sikerét mutatja, hogy a korábbi években végzett diákjaink is ellátogattak a táborba.Megújul intézményünk több mint 100 éves műemlék díszterme

Intézményünk komplex felújítási programba kezdett. Ennek első eleme a díszterem rekonstrukciós helyreállítása,mely az 1890-es évek végén épült. A leírások szerint nagyon díszes ünnepi alkalom volt ez Nyíregyháza város és az evangélikus egyházközség életének történetében is.

Az épületet még Alpár Ignác tervezte, ma pedig már Nyíregyháza egyik műemléke. A korszerűsítés részeként többek között megújul a külső homlokzat és beltéri munkálatokat is terveznek. A beruházást az egyház támogatja.

A termet már többször átfestették, de az eredeti festés feltárása még nem történt meg. Jelenleg restaurátor festők azon dolgoznak,hogy a lehető legszebb és legeredetibb állapotba kerüljön helyreállításra a díszterem, miközben megoldják a terem hűtési és fűtési és elektromos hálózatának korszerűsítését. A korhű mintázatok feltárása miatt arra kérünk mindenkit, hogy akinek bármilyen fényképe vagy dokumentuma van a díszteremről a korábbi évtizedekből, keresse fel iskolánkat és segítse a munkálatokat.

Az eseményről intézményünk vezetőjével Kocsisné Sárossy Emőkével készült riport a Városi Televízióban.

Az on-line oktatásról egy pedagógus szemével

A Nyíregyházi Városi Televízió interjút készített intézményünk pedagógusával. Lugosi Mónika angol-biológia-testnevelés szakos tanár mondja el véleményét az Covid vészhelyzet miatt bevezetett on-line oktatásról. A riportban szó esik a távoktatás nehézségeiről, előnyeiről, illetve a pedagógus életpályájának tapasztalatai is megjelennek.