Aktuális

A víz világnapja 2022. március 22.

A környezettudatos nevelés egyik fontos eseménye a VÍZ VILÁGNAPJÁNAK méltó megünneplése. 
Idén iskolánkban megújult kezdeményezés alapján szerveztünk feladatokat a gyermekeknek. 
Egy előzetes felhívásra akváriumot lehetet készíteni víz nélkül. Az újrahasznosítás jegyében készült remekművek ékességei lettek a folyosóknak és az előtérnek. Az elkészült 130 művet mindenki megcsodálhatta. 
Az alsó tagozatosok rajzokkal is készülhettek, melyre 28-an neveztek. 
Az esemény napján minden tanuló kékbe öltözött, melynek jutalma egy tallér volt. A különböző alkotásokat készítők még sógyurmából készült medált és emléklapot is kaptak. 
A felső tagozat interaktív TOTÓ-n csillogtathatta meg tudását, melyben 97 (5. és 6. osztályos) tanuló vett részt, valamint 79 (7. és 8. osztályos) tanuló nevezett. 
A sikeres nap eredményei a jövő héten kerülnek kihirdetésre. 
Köszönjük a tanulók aktív részvételét, a szülők segítő munkáját valamint a pedagógusok lelkes támogatását. 
Külön köszönet a szervezőknek: Ráduly Rita, Lugosi Mónika és Takács-Dankó Kitti tanárnéniknek és a természettudományi munkaközösség tagjainak. 


Tudomány a porondon

Március 17-én egy hosszú, fáradalmas, de élménydús napon vett részt 24 tanulónk, mely a a tehetségprogramunk része volt. Először a Tudomány a porondon című rendhagyó cirkuszi előadást tekintettük meg, ahol egy-egy produkció után, természettudományos tanárok magyarázták el annak elméleti hátterét. Majd a Magyar Természettudományi Múzeumban a méhek világától a dínókon át a korallzátonyokig számos természeti csodával ismerkedtünk meg. Kísérő tanárok: Dancs Zsuzsa, Nagyné Farkas Ibolya. Szervező tanár: Nagyné Farkas Ibolya. 

5.a osztály a Digitális Tudásközpontban

Az 5.a osztály a Digitális Tudásközpontban töltött el két tartalmas és izgalmas órát. 
Megismerkedtek a robotok csodálatos világával, valamint kreatívan is közreműködtek a 3D nyomtatás tervezési folyamatában.

Plakátok március 15 alkalmából

Március 15 tiszteletére minden osztály plakátot készített.
A szorgos kezek munkáit az iskola földszintjén állítottuk ki.

Március 15

Hagyományaink tisztelete és nemzeti értékeink védelme intézményünk nevelési elvei között fontos feladatot tölt be.
Ennek szellemében emlékeztünk idén is az 1848-as Szabadságharc eseményeire, hőseire.
A 4. a osztály színvonalas ünnepi műsora után, az iskola falán elhelyezett emléktáblánál, ünnepélyes koszorúzással zártuk a megemlékezést.
Köszönjük a felkészítő tanárok Szabóné Sípos Gabriella és Takács-Dankó Kitti munkáját.

Könyvtári óra Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére

Ebben az évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Ez alkalomból látogatott el a 3. b. osztályba Ági néni , a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár munkatársa. Sok érdekességet tudtunk meg nagy költőnk életéről.
Köszönjük az érdekes, értékes előadást!

A 3. b osztály ellátogatott a Csodavárba

A 3. b osztály ellátogatott a Csodavárba. A kreatív játékok kipróbálása mellett a gyerekek érzékenyítő foglalkozáson is részt vettek, átérezhették a fogyatékkal élők életének nehézségeit és arról is beszélgettek , hogyan segíthetjük őket a mindennapi életben.

A szeretet jegyében

Pénteken 140 darab szendvicset készítettek a rászorulóknak az 1. a osztály tanulói Kolosné Csesznák Orsolya tanító néni segítségével. 
Köszönjük a szülői felajánlásokat és örülünk, hogy megtaníthatjuk a gyermekeknek hogyan segíthetnek embertársaikon. 

Nőnap

Nőnapi köszöntő A 3. a osztályban és a tanáriban. 

Filharmónia előadás

Intézményünkben kiemelt feladatként kezeljük tanulóink zenei nevelését is. 
Ennek része a Filharmóniai előadássorozatunk, mely mindig gyönyörű templomunkban kerül megrendezésre. 
A zeneművek meghallgatását túl tanulóink ízelítőt kaphatnak a darabok történeti hátteréről is. 

Színházlátogatás

Iskolánk tanulói színházban voltak, Micimackó a Pagony utca 100-ban című előadás premierjét tekinthettük meg. 
A 3. b osztályosok is izgatottan várták az előadás kezdetét.

A kutyák segítő munkája

Iskolnánk 15 tanulója részt vett Kállay Gyűjtemény múzeumában egy kiállítással egybekötött érzékenyítő bemutatón. Itt megismerhették a látássérültek kutyákkal való együttélését, mindennapjait.
Rendhagyó matematika óra

Rendhagyó matek óra az 1.a-ban. Ismerkedés a testekkel.

Tehetséggondozás

Tehetséggondozó óra a 3. a osztályban, melyre heti két alkalommal kerül sor és amelyen a  gyerekek komplex képességfejlesztése történik.

Farsang

"Itt a farsang, áll a bál..."


Könyvtárpedagógiai foglalkozás

Könyvtárpedagógiai foglalkozás a 7.b és 3. b osztályos tanulókkal. 
Rendhagyó irodalomóra keretében Petőfi Sándor életéről és műveiről beszélgettek a gyerekek a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár pedagógusával. 

Múzeumpedagógiai foglalkozás

Múzeumpedagógiai foglalkozáson az 1.a osztály a Kállay házban.

Angol nyelvű civilizáció óra

Az 5. a osztály angol civilizáció órán.
Intézményünkben a kéttannyelvű angol képzés gyakorlatias módszere nagyban hozzájárul a sikeres nyelvtanuláshoz. 
Angol nyelvű civilizáció órán a FOOD témakör kapcsán mindig elkészítik a gyerekek a jellegzetes angol teát, mely tej hozzáadásával a legfinomabb.  
Az angol nyelven történt előkészítés közben a tanulók észrevétlenül ismerkedhetnek meg más népek kultúrájával, mely segíti az elfogadást és az európai értékek tiszteletét.  Az óra végén pedig mindenki elfogyasztotta a saját ízlésének megfelelően elkészített teáját. 

LEGO gyárlátogatás

A 3.a osztály egy izgalmas délutánt tölthetett a héten a Lego gyárban. Megismerhették a gyár történetét, a dupló és a lego gyártás menetét, betekinthettek az ott dolgozók munkájába. A gyárban tett sétájuk után lehetőségük volt az itt készült termékeket tesztelve egy jót játszani.

Elkészültek a madáretetők

"Gondoskodjunk a madarakról télen" madáretetők készültek a 2. b osztályban, melyek udvarunk téli vendégeit várják immár.

Hamarosan indulnak előkészítő foglalkozásaink

Mikulás napi Városjáró Kincskereső játék

A mikulás megérkezése minden gyermek életében fontos esemény. 
Az 5. A osztály nem rendhagyó módon találkozott a télapóval ezen a héten. 
Városjáró Kincskereső játék 14:00h-kor kezdődött és közel két órán át keresték a tanulók a városban elrejtett számokat, melyeket Nyíregyháza nevezetes látnivalói rejtegettek. A három csapat 3 pedagógus vezetésével kutatta a rejtvények megoldásait, feljutva a Katolikus templom tornyába, körbejárva a nevezetes emlékműveket.  
Az Evangélikus templom hátsó bejáratán található egykori felirat római számai is üzenetet közvetítettek. 
A túra végén az összegyűjtött információkat egy matematikai feladványba helyettesítve megkapták a megoldást, mely egy széfet nyitott. A széf pedig egy ládát rejtett, melyben csoki mikulások várták a gyerekeket.  A nyertes csapat jutalma még egy jutalom jegy is volt, melyet nagyra érékeltek a tanulók. 
Köszönjük a szervezést.

1. Adventi Gyertyagyújtás a Kossuth téren

Az Advent időszaka több dolgot is jelent, az új egyházi év kezdetét, az elcsendesedést, reményt, várakozást. Ünneplőbe öltöztetjük a szívünket, hogy befogadhassuk az örömhírt, mely a kis Jézus születésével érkezett hozzánk több ezer évvel ezelőtt. Ünneplőbe öltöznek a házak, terek, városok is ebben az időszakban. Városunk adventi koszorújának első gyertyáját meggyújtó ünnepi alkalom különösen fontos volt számunkra, hiszen a jeles eseményen az evangélikus egyház képviselői és oktatási intézményeink diákjai adhatták hírül az örömhírt. Iskolánk Varázs Színpad színjátszócsoportjának tagjai „Karácsonyvárás” című műsorukkal idézték meg a régmúlt karácsonyesték készülődésének és annak a régi betlehemi éjszakának a történetét.
A műsort szerkesztette és rendezte: Frankné Somogyi Zsuzsanna

Olvasóvá nevelés a tehetséggondozó programon belül.

Az olvasóvá nevelés és a tehetséggondozás keretében a 3. a osztály tanulóinak a nyári szünetben egy izgalmas magyar ifjúsági regényt: Nyulász Péter - A fürdők réme című könyvét kellett elolvasniuk, megismerkedve a mű szereplőinek kalandjaival. A nyári olvasmányélmény után az osztállyal közösen készítjük a regényhez kapcsolódó olvasónaplót felelevenítve az olvasott kalandokat. Ám az elmúlt hónapban egy izgalmas projekt feladatot is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek, amelynek kapcsolódnia kellett a történet szereplőihez. Nagyon szépen kivitelezett és igényes alkotások készültek az egyéni, páros és csoportos munkák nyomán. Izgalmas társasjátékokat, plakátokat, órarendet, mesekötényt, memóriakártyákat, színezőket és képregényeket mutattak be a gyerekek a projekt zárásaként. 

Első Adventi gyertyagyújtás

Kedves Szülők és Gyerekek!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a Kossuth térre 2022. 11. 27-én vasárnap 16.30-kor kezdődő városi első adventi gyertyagyújtásra, melyen közreműködnek az evangélikus oktatási intézmények diákjai. Iskolánk Varázs Színpad színjátszó csoportja is műsort ad, melynek címe –„Karácsonyvárás”.

Ünnepeljünk együtt!

4. a osztály a pályaorientációs napon

A 4. a osztály a pályaorientációs napon a Tűzoltóságra tett látogatást.

LEGO pályázat

A legozás minden gyerek kedvelt tevékenysége, mely a kellemes időtöltés mellett fejleszti a kreativitást és az alkotó képzeletet. A 3. a osztály rendszeres pályázója és résztvevője a Lego Gyár által kiírt képépítési projektnek. Ismét szép alkotások születtek a szorgos kezek nyomán. A játékos feladat teljesítése után örömmel vették birtokba a gyerekek a Lego gyár ajándékait.

Pályaorientációs nap

Intézményünkben minden évben programot szervezünk a továbbtanulás támogatása érdekében. A pályaorientációs napunkon minden osztály látogatást tesz egy szakgimnáziumban, egy technikumban és szakképző iskolában, vagy egy vállalatnál, ahol az adott szakmával és munkahellyel ismerkedhetnek meg tanulóink.  
Idén a 3. a osztály tanulói a VIZITERV-nél tett látogatásuk során érdekes információkkal gazdagodtak az árvízvédelem, a vízgyűjtő gazdálkodás, a vízkészlet-gazdálkodási, környezetvédelmi és vízminőségi feladatok ellátásának témakörében. 

4.a és az 5.b osztály diákjai a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnál jártak. A tanulók bepillantást nyerhettek ennek a veszélyes de felelősségteljes szakmának a rejtelmeibe. 
Kipróbálhatták a Tűzoltóságon található eszközöket és egy próbariasztás szemtanúi is lehettek. 

A 6. A osztály két lehetőséggel is élt. A BEST FM rádiónál tett látogatásuk után a Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola Apagyi tangazdaságát keresték fel. 

A 7. b osztály tanulói a MÁV csoportnál jártak. Megtekinthették a forgalomirányítás kulissza titkait és még az utasok tájékoztatásában is részt vettek a hangosbemondó segítségével. 

A 8. a és b osztály diákjai a Bánki Donát Műszaki Technikumba látogattak, ahol a tanműhelyekben láthatták az ott tanulók szakmai képzését. Külön felhívták a diákok figyelmét arra, hogy az idegen nyelv kommunikációs szinten történő használata mindig emeli a szakmunka értékét.  

A többi osztály is vidám hangulatban ismerkedett a munka világával.

Földóvók tehetségkuckó

A Földóvók tehetségkuckó biológia szakköröseivel az Év természetfotósa kiállításon jártunk a Váci Mihály Kulturális Központban. Itt megismerkedhettünk azzal, milyen technikákkal, nehézségek árán készítenek egy-egy gyönyörű fotót a fényképészek.

Angol nyelvű előadás a tudatos internethasználatról

Intézményünk Angol Két Tanítási Nyelvű 7. é s 8. évfolyamos tanulói, angol nyelven előadást hallgathattak meg a tudatos internethasználatról.  
Pintér Balázs a budapesti Amerikai Nagykövetség Youth Council csapatának tagja gyakorlati előadásával betekintést nyújtott a megfelelő biztonsági lehetőségek használatába a közösségi média platformokon. A diákok gyakorlatban is megnézhették, hogy milyen veszélyt jelentenek a gyenge jelszavak, a nem elővigyázatos internet használat, valamint a fizikai eszközök helytelen használata.
A tartalmas előadás után kérdéseket is feltehettek a tanulók. 
A Youth Council fiatalokból álló csapat, akik a fiatalokra fókuszálló programok szervezésével, valamint tanácsadói munkával szolgálnak a nagykövetségnek, politikától mentes ifjúsági ügyekben. 
https://hu.usembassy.gov/education-culture/youth-council/

Erőművek éjszakája

Iskolánk is csatlakozott az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényéhez, az Erőművek éjszakájához. A 122 éves Nyíregyházi Erőművet látogattuk meg a Tiszavasvári úton iskolánk lelkes csapatával, ahol a Tehetséggondozó programban részvevő kémia szakkörösökhöz csatlakoztak még tanulók.

Az épületkomplexumon belül a Kombinált Ciklusú Erőművet (a zöld épületet) nézhettük meg. Ámulatba ejtett minden diákot és tanár nénit is, amit ott láthattunk, hallhattunk. Az üzemlátogatás után ajándékokat is kaptunk. Köszönjük a lehetőséget a Nyíregyházi Erőműnek!

Szervező és kísérő tanár: Nagyné Farkas Ibolya.

VegyÉszbontók Kuckó program

Természettudományos előadások, fizikai kísérletek iránt érdeklődő hetedik és nyolcadik évfolyamos diákjaink a Szalay Sándor Emléknapon vettek részt, amit az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium szervezett. A gimnázium minden évben megemlékezik egykori diákjáról, Szalay Sándor fizikusról.  
Ez a nap tehát a fizikáról szólt: megismerkedtünk a „konyha fizikájával”, a forgómozgás dinamikájával. A repülés elméletét érdekes kísérleti bemutatón keresztül élveztük. Dr. Gyürky György előadásában meghallgattuk a „Csillagok, a természet erőművei és vegykonyhái” című előadást. 
Az emléknap programjához iskolánkból két nagyon ügyes vállalkozó kedvű tanuló  is csatlakozott. A „Varázshenger” című fénytani kísérletet Török Lotti és Bor Annamária 8a osztályosok mutatták be. Nagyon ügyesek voltak!
A VegyÉszbontók  csapata nagyon jól érezte magát ezen a napon, amit az is bizonyított, hogy a kísérletekhez felkért önként jelentkezők között szerepeltek.
Köszönjük a felkészítést Szolnoki Enikő tanárnőnek. 

"Múltunk a jövőnk" diákrendezvényen a 2. a osztály

A megyeháza nagytermében megrendezett eseményen a Burattino bábszínház műsora és a kézműves foglalkozás mellett tanulóink városunk és megyénk szépségeiről, természeti értékeiről hallgathattak interaktív előadásokat.

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Iskolánk 5.a. és 6.a. osztálya részt vett a Nyírerdő Zrt. által szervezett, „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programon. A 2 órás, 5 állomásból álló túrán repült az idő, hisz sok érdekes, új információhoz jutottak tanulóink, mely során fát is ültettek. Az eseményen ott voltak iskolánk Tehetséggondozó programjában részt vevő  diákjai is.

Hősképző

A Megyei Vöröskereszt és a Móricz Zsigmond Megyei es Városi könyvtár szervezésében "Hősképző - elsősegély a gyakorlatban" című rendezvényen jártak iskolánk tehetséggondozó programjában részt vevő tanulói.

A Magyar Népmese Napja

Szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – A népmese napja.

Ebből az alkalomból intézményünk rajzpályázatot hirdetett a tanulók körében "Az Óperencián túl... címmel. 

A csodás alkotások az iskola aulájában tekinthetők meg.

Az alsós tanulók pedig pénteken interaktív bábelőadáson vehettek részt a tornateremben.

Köszönjük valamennyi pedagógusnak a segítséget, Csirike néninek pedig a lelkes szervezést.

A rajzverseny eredményei: 

1-2. osztály

Kovács Borbála 2.a osztály  1. helyezés

Stekler Izabell 2.b osztály  2.helyezés

Jármezei Patrícia Júlia 2.b osztály  3. helyezés

Szabó Hanna 2.b osztály  különdíj

Pócsi Marcell 1.a osztály  különdíj

Bacskai Maja 1.b osztály  különdíj

3-4. osztály

Fábián-Leskó Adél 3.b osztály  1. helyezés

Molnár Nikolett 4.b osztály  2.helyezés

Szaszala Dóra 3.a osztály  3.helyezés

Kocán Anna Csenge 4.a osztály   különdíj

Labanics Eszter 4.a osztály   különdíj

5-6. osztály

Sipos Fanni 5.b osztály  1.helyezés

Tóth-Mikita Emma 6.a osztály  2.helyezés

Orsó Renáta 5.b osztály  3.helyezés

Lakatos Botond 6.a osztály   különdíj

7-8. osztály

Orsó Nikolett 7.a osztály  1. helyezés

Papp Kincső 8.a osztály  2.helyezés

Nagy Hanna Boglárka 7.c osztály 3. helyezés

Megemlékezés az Aradi Vértanúkról

Intézményünkben minden évben megemlékezünk az aradi vértanúkról, akiket szabadságharc bukása után végeztek ki. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. 

Ezen a napon az iskola aulájában felállított emlékfal előtt az osztályok leróják kegyeletüket egy szál fehér virág elhelyezésével és gyertyagyújtással.

Állatok Világnapja

Iskolánkban idén is megrendezésre került az Állatok Világnapja. Ez a nap az állatok szeretetére és védelmére hívja fel figyelmünket, azonban a hétköznapokban sem szabad elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. Éppen ezért igyekeztünk színes programokkal emlékezetessé varázsolni ezt a napot tanulóink számára.

A napot közös felvonulással indítottuk, melyre tanulóink magukkal hozhatták kutyusaikat és egy kellemes reggeli sétát tettünk.

Az alsós tanulók a Goodboy tréning engedelmességi és ügyességi bemutatóján vettek részt.

Az 5-6. évfolyamosok az Állatbarát Alapítvány előadását hallgathatták meg, melynek témája a felelős állattartás volt.

7-8. osztályosaink pedig Nagygyőri Anna önkéntes madármentő munkájával ismerkedhettek meg.

A napot színesítette még az Állati Olimpia, meg persze a játékos feladatok, interaktív kvízek is, hogy tanulóink egy igazán izgalmas napot tudhassanak maguk mögött.

Tehetség nap

Iskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra. A már működő és újonnan induló tehetségkuckókban személyre szabott figyelmet, támogatást és segítséget kapnak meg tanulóink a tehetségük kibontakoztatásához, versenyeken való sikeres szereplésükhöz. Ennek szellemében került megrendezésre szeptember 28-án a „Tehetség nap” elnevezésű rendezvényünk, mely során a gyerekek különböző művészeti ágakban, idegennyelv és természettudományos területen próbálhatták ki rátermettségüket. A nap célja a gyermekekben rejlő tehetségígéretek megfigyelése volt. Iskolánk minden pedagógusa lelkesen munkálkodott azon, hogy tanulóink számára ez egy rendhagyó és izgalmas nap legyen!

Mesemondás a Népmese Napja alkalmából

Nádasdy-Nagy Mátyás 3. a osztályos tanuló a népmese napja alkalmából evangélikus óvodánk Búzaszem csoportjába látogatva egykori ovis társait örvendeztette meg mesemondásával. A kicsik csillogó szemmel és nagy figyelemmel hallgatták a mesét és nagyon örültek a 3. a osztály által készített báboknak is, melyet Matyi adott át nekik osztálya nevében.

Kerékpártúra

Második alkalommal szerveződött kerékpártúra kollégáknak.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét a Bokortanyák útvonalán haladtunk végig, most 30 km távot teljesítve.

Nyíregyháza és a város történetéhez szorosan hozzátartozó bokortanyák világáról hiteles információkat kaptunk Bácskainé Dr Pristyák Erikától, aki a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének docense. Az Evangelikus Egyházhoz tartozó kötödések és történetek is gazdagították az előadást.

Köszönjük a történeti bemutatást.

A túra során számos értéket láttunk és a csodás napsütésben a természet is sok látnivalót biztosított.

Külön köszönet Éles Viktória tanárnőnek a szervezésért.


Utazó planetáriumban a 3. a

Az Utazó Planetárium „Mesél az ég-Karnyújtásnyira az Univerzum” című izgalmas előadásán járt iskolánk 3. a osztálya. Az érdekes és látványos előadáson a Világegyetem csodáival ismerkedhettek meg a gyerekek.

Nemzetközi Ásványbörzén a tehetséggondozó program diákjai

A tehetséggondozó programhoz kapcsolódóan elsőként a XXXVI. Nemzetközi Ásványbörzén vett részt iskolánk 25 tanulója. Lehetőségük volt megcsodálni a természet gyönyörűségeit, érdeklődni a helyi ásványtársulat tagjaitól és persze vásárolni.

Szervező és kísérő tanáruk: Nagyné Farkas Ibolya

Becsengettek

Szeptember 1-jén iskolánk újra megnyitotta kapuit, ünnepélyes tanévnyitóval indítottuk a tanévet az evangélikus nagytemplomban, melynek során az első osztályosok áldásban részesültek.

Részletekért katt a linkre: https://youtu.be/2GK6AvZPLww

Megújul intézményünk több mint 100 éves műemlék díszterme

Intézményünk komplex felújítási programba kezdett. Ennek első eleme a díszterem rekonstrukciós helyreállítása,mely az 1890-es évek végén épült. A leírások szerint nagyon díszes ünnepi alkalom volt ez Nyíregyháza város és az evangélikus egyházközség életének történetében is.

Az épületet még Alpár Ignác tervezte, ma pedig már Nyíregyháza egyik műemléke. A korszerűsítés részeként többek között megújul a külső homlokzat és beltéri munkálatokat is terveznek. A beruházást az egyház támogatja.

A termet már többször átfestették, de az eredeti festés feltárása még nem történt meg. Jelenleg restaurátor festők azon dolgoznak,hogy a lehető legszebb és legeredetibb állapotba kerüljön helyreállításra a díszterem, miközben megoldják a terem hűtési és fűtési és elektromos hálózatának korszerűsítését. A korhű mintázatok feltárása miatt arra kérünk mindenkit, hogy akinek bármilyen fényképe vagy dokumentuma van a díszteremről a korábbi évtizedekből, keresse fel iskolánkat és segítse a munkálatokat.

Az eseményről intézményünk vezetőjével Kocsisné Sárossy Emőkével készült riport a Városi Televízióban.