Aktuális

Véget ért a 2020 - 2021-es tanév

Öröm számunkra, hogy az idén is sikeres tanévet zártuk.

Ismét megtapasztalhattuk a digitális oktatás nehézségeit az alsó tagozaton 42 napon, felső tagozaton 63 napon keresztül. Még azoknak is nehéz volt, akik kezdetben örültek is annak, hogy nem kell naponta iskolába járni, nem kell minden reggel korán kelni. De az idő előre haladtával egyre jobban kezdtek hiányozni az osztálytársak, a beszélgetések, az iskolai programok. Mert lehet akármilyen XXI. századi technika, lehetnek akármilyen remek interaktív oktatóprogramok, a személyes jelenlétet, az élő szó varázsát, az arcok játékát, a fizikai találkozásokat nem pótolhatja semmilyen virtuális valóság, hangulatjel.

Köszönet illeti azokat (takarítókat, tanítókat, tanárokat), akik nagyon nagy erőfeszítéssel, gyakran egészségük kockáztatásával működtették az iskolai mindennapokat. 

Köszönet nektek is, kedves gyerekek, hogy fegyelmezetten, az iskolai rendkívüli szabályokat betartva végeztétek a teendőiteket. 

Köszönettel tartozunk a szülőknek is, akik megfelelő háttérmunkával biztosították az oktatás zavartalanságát. 

Mindenkinek kellemes VAKÁCIÓT kívánunk és találkozunk szeptemberben. 


Jutalmak a vasárnapi gyermekórák aktív diákjainak

A gyülekezeti gyermekistentiszteletek idén is megszervezésre kerültek. 
A pandémia azonban megnehezítette a személyes alkalmak létrejöttét, ezért a vasárnapi gyermekórákon szolgálók, az online térben tették közzé az aktuális tanításokat. 
A gyermekek, a videófelvételek megnézésén kívül abban mutathatták meg aktív részvételüket, hogy a hetente feltett kérdésekre e-mailben választ küldtek. 
Iskolánkból jó néhány gyermek aktív szorgalommal vett részt hétről-hétre az online gyermekistentiszteleteken, amiért a tanévzáró ünnepségen ajándékban részesülhettek.
Szabó Dávid Zsolt 1. a
Szaszala Dóra 1. a
Varga Blanka Norina 1. a

Bardi Bence 1.a

Molnár Máté Ferenc 2.b
Sztruhár Lia 2.b

Bársony Annamária 3. a
Bor Petra Panna 3.a
Cziotka Péter 3. a
Dankó Dorina 3. a
Kósa Gergő 3. a
Potoczky Lilla 3. a

Drahos Hanna 4. a
Molnár Dóra Erzsébet 4. a
Pristyák Panna 4. a

Molnár Anna Mária 5. b
Potoczky Gréta 5. b

Molnár Mira Valéria 7. a

Néhányan a helyezettek közül.Ballagás 2021. június 19.

Idén rendhagyó módon került megrendezésre iskolánkban a ballagás és az ünnepélyes tanévzáró istentisztelet. A 8. osztályosok tantermükből harangszóra vonultak át a templomba, útjukon 7. osztályos társaik kísérték őket sorfalat állva. A templomi ünnepségen csak a 8. osztályosok osztályfőnökeikkel, illetve szüleikkel vettek részt személyesen, míg a többi tanuló és pedagógus a tantermekben okostáblán követte az események menetét élő közvetítésben. Az istentisztelet után sor került intézményvezető asszony évzáró beszédére, jutalomkönyvek kiosztására, zászlóátadásra, búcsúzásra ima, vers, dal és hangszeres játék formájában. A diákok ezután termükbe vonulva vehették át bizonyítványukat.

További képekért tekintse meg galériánkat!

Hagyományos búcsú a 8. osztályos végzős diákoktól.

Intézményünkben hagyomány, hogy a végzős diákokat még a ballagás előtt elbúcsúztatják a 7. osztályosok. Idén szimbolikus ajándékot adott át minden 7. osztályos diák kedvenc búcsúzó társának. A mézeskalács szív kifejezte, hogy az almamáter mindig szeretettel várja vissza régi diákjait. A teljes felső tagozat is részt vett a megemlékezésen.


Ballagási műsorral búcsúztak végzős diákjaink

Ballagás, virág és egy kis könnycsepp. Lezárult egy korszak, sok-sok emlékekkel.Bezárult egy régi ajtó, hogy ki tudjon nyílni egy új. Ez az élet törvényszerűsége. Csodás műsor a 8. a és a 8. b osztálytól.

Év végi kirándulás a Sóstói Múzeumfaluban

Sóstón a Falumúzeumban töltöttek egy kellemes és felejthetetlen napot iskolánk tanulói. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat a színes programoknak és a jó időnek köszönhetően. Először szebbnél szebb tányérokat festettek az ügyes alsósok. Ezt követően időutazáson vehettek részt, amely során a falusi iskola tanítója mérte fel tudásukat és kitartásukat. Tematikus séta során a kijelölt útvonalon haladva a népi iparművészet remekműveivel és a falusi élet fontosabb momentumaival ismerkedhettek. A feladatlap kitöltésével pedig felmérhették a nap során addig szerzett tudásukat. A finom ebédet számtalan népi gyermekjáték követte. A szabadidőben megismerkedhettek régi mesterségekkel és a falusi élet mindennapjaival. Bepillanthattak a szatócsboltba, a mézeskalácsos, a kádár, a cipész, a kékfestő, a kalapos műhelyébe. A fényképész műhelye előtt népi öltözetben fotózkodhattak, mely számtalan vidám pillanatot eredményezett az osztályok számára. Délután élményekkel telve és új ismeretekkel felvértezve indult haza mindenki a Múzeumfaluból.

Intézményünkben működő Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti kiállítása

Intézményünkben működő Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti kiállítással zárta a 2020-2021-es tanévet. A kiállításon megtekinthetők a Víz projektre készített tanulói alkotások, akvarell és pasztell festmények valamint üvegfestmények és agyag szobrocskák.

Mennybemenetel ünnepe a felújított Evangélikus Nagytemplomban

Nagy öröm számunkra, hogy hosszú szünet után újból birtokba vették iskolánk tanulói az Evangélikus Nagytemplomot. Május 13.-án mennybemenetel ünnepén az alsó és felső tagozat külön-külön a járványügyi szabályoknak megfelelően vett részt a felújított szent hajlékban ünnepi istentiszteleten. Újból felcsendült az orgona fenséges hangja, két tanító néni pedig énekkel magasztalta Isten nagy nevét. A kivetítőkön az énekek szövege és az egész istentisztelet menete követhető volt a gyermekeknek. Az Ige, az Apostolok Cselekedeteinek első fejezetéből szólt hozzánk Jézus mennybemeneteléről. Jézus feltámadását a tanítványoknak fel kellett dolgozniuk. A feltámadást, a ma élő embereknek is fel kell dolgozni, de azt csak hit által lehet megragadni! A tanítványoknak szükségük volt arra a 40 napra, amelyen Jézus feltámadása után még közöttük járt. Ma is Isten mindenkinek időt ad a vele való találkozásra. Jézus megtérésre hív és abba az országba vár, és ott készít helyet az övéinek, ahonnan jött közénk és ahová távozott a tanítványok szeme láttára, húsvét után negyvenedik napon. Jézus a mennyből jött közénk, és oda ment vissza, onnan is fog visszajönni, hogy mindannyian leplezetlenül álljunk meg színe előtt.

Szólt az igei üzenet a szószékről kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Megújul intézményünk több mint 100 éves műemlék díszterme

Intézményünk komplex felújítási programba kezdett. Ennek első eleme a díszterem rekonstrukciós helyreállítása,mely az 1890-es évek végén épült. A leírások szerint nagyon díszes ünnepi alkalom volt ez Nyíregyháza város és az evangélikus egyházközség életének történetében is.

Az épületet még Alpár Ignác tervezte, ma pedig már Nyíregyháza egyik műemléke. A korszerűsítés részeként többek között megújul a külső homlokzat és beltéri munkálatokat is terveznek. A beruházást az egyház támogatja.

A termet már többször átfestették, de az eredeti festés feltárása még nem történt meg. Jelenleg restaurátor festők azon dolgoznak,hogy a lehető legszebb és legeredetibb állapotba kerüljön helyreállításra a díszterem, miközben megoldják a terem hűtési és fűtési és elektromos hálózatának korszerűsítését. A korhű mintázatok feltárása miatt arra kérünk mindenkit, hogy akinek bármilyen fényképe vagy dokumentuma van a díszteremről a korábbi évtizedekből, keresse fel iskolánkat és segítse a munkálatokat.

Az eseményről intézményünk vezetőjével Kocsisné Sárossy Emőkével készült riport a Városi Televízióban.

Az on-line oktatásról egy pedagógus szemével

A Nyíregyházi Városi Televízió interjút készített intézményünk pedagógusával. Lugosi Mónika angol-biológia-testnevelés szakos tanár mondja el véleményét az Covid vészhelyzet miatt bevezetett on-line oktatásról. A riportban szó esik a távoktatás nehézségeiről, előnyeiről, illetve a pedagógus életpályájának tapasztalatai is megjelennek.

A Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Intézkedési terve a 2020/2021. tanévre (4. verzió)

Jelen intézkedési terv újabb módosításig vagy visszavonásig marad érvényben.

Módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerül sor. Az intézkedési tervet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, továbbiakban EMMI intézkedési terve alapján készítettük el. Elérhetősége:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/Tanevkezdes2020/Intezkedesi_terv_2020_2021_tanev.pdf

A járványügyi protokoll bevezetésével kapcsolatban az alábbiak betartását kérem.

 • Az intézményt csak egészséges tanulók látogathatják. Ennek érdekében szükséges minden előírás betartása a külföldről hazaérkező tanulók és szüleik esetében is. A külföldről érkező tanuló Magyarországra való belépése az aktuális a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló rendelet szerinti szabályok alapján lehetséges, mely szabályok ezen a linken érhetők el: https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok
 • A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanuló látogathatja. Amennyiben a szülők a gyermeküknél tüneteket észlelnek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak a gyermek orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. Az a gyermek, tanuló vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel érkezhet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést elrendelő, annak időtartamát tartalmazó határozatot szükséges bemutatni.
 • Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik, tartós betegsége miatt, és erről orvosi igazolással rendelkezik, melyet bemutat, igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Továbbá annak a tanulónak az iskolai hiányzását, akit a szülő a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szerinti alapos okra hivatkozással nem enged iskolába, igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Az alapos okra való hivatkozást minden esetben a szülő írásbeli kérelem formájában nyújtja be az intézmény vezetőjének. Igazolt hiányzásnak tekintendő, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.
 • A vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló 252/2021. (V. 17.) Korm. rendelet értelmében, a köznevelés intézmény területére
  • az ott foglalkoztatott: személyen,
  • az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen,
  • a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken vagy tanulón,
  • a gyermeket vagy tanulót kísérő nagykorú személyen kívül a nevelési, oktatási intézmény belső szabályzata szerint belépésre jogosult, koronavírus ellen védett személy is beléphet. A gyermeket vagy tanulót kísérő egy fő nagykorú személy csak maszkban léphet be az intézménybe, a testhőmérséklet-mérési pontig.
 • A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020.(XI. 10.) Korm. rendelet értelmében, a köznevelési intézményben kötelező a foglalkoztatottak és a gyermekek, tanulók testhőmérsékletének mérése érkezéskor. Ezt az iskola négy pontján, a bejárati ajtók előterében végezzük el. Az utca felőli nagykaput reggel fél nyolckor nyitjuk ki. A munkatársak és tanulók számára, eddig az időpontig csak az udvar felől, a középső, az északi és a déli oldalsó bejáratokon lehet az épületbe bejutni.
 • A foglalkoztatott, illetve nagykorú tanuló csak akkor mehet az intézménybe, ha az érkezéskor mért testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket (37,8 °C). Kiskorú tanuló esetén, ha testhőmérséklete az ismételt mérés alapján is eléri vagy meghaladja ezt a mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól elkülönítésre kerül és a szülőt vagy a törvényes képviselőt haladéktalanul értesítjük.
 • Az intézményben a lázas, egyéb tüneteket mutató tanulót haladéktalanul elkülönítjük és a szülőt, hozzátartozót azonnal értesítjük. Ezért fontos minden szülő elérhetősége, a tanuló érdekében, több felnőtt telefonszámának a megadásával.
 • Az őszi úszásoktatás átmenetileg felfüggesztésre kerül, ugyanígy a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozások és sportkörök is, valamint az iskolai kórus próbái.
 • A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság.
 • Az iskola felső tagozatán a tanulók számára kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a közösségi terekben:
  • folyosók és közlekedők,
  • WC-k és mosdók,
  • öltözők,
  • díszterem,
  • könyvtár,
  • étterem és helyiségei,
  • iskolai büfé.

Tájékoztatom a tisztelt Szülőket, hogy:

 • A nagy létszámú tanulócsoportokat igyekszünk egyéb, tantermen kívüli helyiségekben is oktatni, ezért előfordulhat, hogy nem tantermi keretek között kerül egy-egy óra megtartására, illetve lehetőség szerint csoportbontást alkalmazunk.
 • A testnevelés órákat ameddig csak lehet, kinti testnevelési órák formájában tartjuk meg, esetenként épületen kívüli parkokba, terekre sétákat szervezünk. Ezért kérem, hogy gondoskodjanak a gyermekek számára az időjárásnak megfelelő ruházatról! (esőkabát, dzseki, esernyő, zárt cipő stb.)
 • Az iskolai szűrővizsgálatok és az iskola-egészségügyi ellátás során az egyéb egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat szükséges betartani. Ennek megfelelően, amennyiben az egészségügyi ellátás korlátozásának elrendelésére nem kerül sor, a szűrővizsgálatokat, és egyéb feladatokat maradéktalanul el kell végezni.
 • Az alsó tagozatos tanulókért a szülők három időpontban érkezhetnek és várakozhatnak az iskola udvarán, ahová a tanulókat csoportosan engedik ki az osztálytanítók, vagy az ügyeletet ellátók az általuk kijelölt helyre. Ezek az időpontok a következők: 16:00, 16:30 és 16:45. A szülővel távozó, felső tagozatos tanulókra is ez a szabály vonatkozik.
 • A tanulók számára 16:15-től 17:00-ig igény szerint ügyeletet szervezünk. 17:00 után tanuló nem tartózkodhat az épületben és az iskola területén, kivétel a szervezett edzési programokon, foglalkozásokon résztvevők.

Kocsisné Sárossy Emőke

intézményvezető

Nyíregyháza, 2021. május 24.

Csendesnapokat tartottak Beregdarócon

Beregdaróc – A tavalyi évben első alkalommal megszervezett tanévindító csendesnapokat a pandémia ellenére, az idei tanév kezdetén is meg tudtuk tartani augusztus 24-26 között Beregdarócon, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanító pedagógusok részére. Kicsit alacsonyabb létszámmal, de annál bensőségesebben, vigyázva egymásra ápoltuk így intézményünk jó hagyományát.

Az Útmutatóban kijelölt igék alapján hangzottak az esti evangelizációk és a reggeli áhítatok, témánk „az ítélő és kegyelmes Isten arca” volt. A bibliai történeteken keresztül különböző élethelyzetekben adódó krízishelyzeteket láthattunk meg, és mégis mindenhol Isten kegyelme ragyogott fel. Bűneink miatt sínylődünk és szenved ez a világ, sokszor sokak roskadoznak a terhek alatt, de Jézus azért jelent meg, hogy az ember tisztán lásson, mint a betsaidai vak ember, és győztesként kerüljön ki a küzdelmekből, mint a piros pozsgás Dávid, akin lötyögött Saul páncélja.
A második estén pedig a Ki neked Jézus? kérdés lett nekünk szegezve: történelmi személy? vagy a legnagyobb ember?, erkölcsi irányt adó? vagy a Megváltó?. A választ ki-ki magában tisztázhatta.

Vendégünk volt dr. Korányi András professzor, akinek „Trianon 100” című előadását hallgattuk meg. A nagyon széles látószögből elénk tárt okok és események sorozata bizonyára többünknek hozott új ismereteket is, különösen az evangélikus egyház és a többi felekezetre, egyházakra vonatkozó tekintetben. Fájdalmas volt hallani, hogy mi, evangélikusok hasonlóan összezsugorodtunk, mint szeretett hazánk, míg a reformátusok és a katolikusok a határok elmozdulását követően erősebbek és nagyobbak lettek.

Az áhítatokban a fenntartó gyülekezet lelkészei dr. Kovács László Attila, Adámi László és Zsarnai Krisztián is részt vállaltak, valamint az intézmény iskolalelkésze, Zsarnainé Urbán Nóra.
A délutánokon évkezdő tanári értekezletet is tartottunk. Kocsisné Sárossy Emőke igazgató asszony, Kocsis Zsolt és Opre Gabriella igazgatóhelyettesek beszámolói után átbeszéltük a mögöttünk lévő szűk félévet, melyet a digitális oktatáson keresztül oldottunk meg, és próbáltunk előre is tekinteni az új kihívásokra.

Isten kegyelmében bízva kezdjük évünket, hogy velünk lesz, a krízisből kivezet és megtart bennünket kegyelmében!

Zsarnainé Urbán Nóra